MEMORIAM S. DE CORTE

IN MEMORIAM: SERAPHINUS “PHINUS” DE CORTE

Geboren 12 oktober 1940 – Overleden 11 april 2020

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van trainer, bestuurslid en erelid van onze boksvereniging SERAPHINUS “PHINUS” DE CORTE.

“Linkse directe, rechtse opstoot, linkse hoek en rechtse directe”, riep Phinus vaak als hij lichtvoetig door de zaal bewoog tijdens de trainingen. Het was één van zijn favoriete combinaties. Van de kracht en snelheid die hij op zijn respectabele leeftijd had, was iedereen onder de indruk. Phinus ademde boksen.

Sinds de start van The Golden Gloves Eindhoven was hij betrokken. Betrokken is hij altijd gebleven. Phinus heeft als geen ander bijgedragen aan de ontwikkeling van de club als wedstrijd- en recreatievereniging en de vele nationaal kampioenen die daaruit zijn voortgekomen. Ook in de organisatie van clubwedstrijden, districtskampioenschappen, alsmede de Eindhoven Box Cup, had Phinus een groot aandeel. Een stille kracht, maar als hij wat zei, dan luisterde je. Tot het laatste moment was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van recreanten en wedstrijdboksers en bracht, wanneer zijn gezondheid het toeliet, altijd een bezoekje aan de club. Daar genoot hij zichtbaar van.

We verliezen in Phinus een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Phinus zei wat hij deed en deed wat hij zei. Geen poespas, maar ‘gas erop’. Die mentaliteit is tot op de dag van vandaag voelbaar in de club.

Phinus was een zeer betrouwbaar, loyaal en geliefd clubman, die vele Eindhovenaren de fijne kneepjes van de nobele bokskunst heeft bijgebracht. Als je wilde leren boksen en je zette je in, dan leerde Phinus je boksen.

De bokssport in het algemeen en The Golden Gloves in het bijzonder waren Phinus’ grootste passie. Tot twee jaar geleden was Phinus in topconditie. Hij was altijd als eerste op de trainingen aanwezig en hielp boksers van alle niveaus verder in de sport. Ook was Phinus een vertrouwd gezicht aan de ring als coach en om boksers bij te staan tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland. In de hoek voelde hij zich als een vis in het water.

Op 4 juli 2018 is Phinus aan zijn hart geopereerd. Het zou een “routineklusje” moeten zijn en de bedoeling was om daarna snel weer terug te keren naar zijn passie, het boksen. Na ontslag uit het ziekenhuis bleken er toch complicaties opgetreden. Een strijd van twee jaar volgde, waarin Phinus meerdere ziekenhuizen heeft moeten bezoeken. Ondanks een dappere strijd heeft Phinus uiteindelijk de handdoek in de ring moeten gooien.

Onze boksclub mist niet alleen een markante persoonlijkheid, maar ook een aimabele, warme vriend, trainer en clubmens.